Informatie over de basset


Als u zich bij ons aanmeldt als adoptant, dan vindt u op het aanmeldingsformulier de vraag Waarom een basset? De antwoorden die daarop gegeven worden zijn zeer divers, maar heel vaak toch zijn de volgende de redenen voor de aanschaf van een basset: ze zijn zo sociaal, zo lief voor kinderen, ze zien er zo leuk uit en ze zijn niet te groot en niet te klein. Op zich natuurlijk geen verkeerde redenen om voor dit ras te kiezen, maar als er geen andere motivatie dan het voorgaande wordt gegeven, dan gaan wij ons toch eens voorzichtig achter de oren krabben.

Want natuurlijk zijn bassets leuk, lief, sociaal enz. Zeker als pup verkopen ze zichzelf, hebben een hoog Disneygehalte. Een bassetpup nodigt uit tot knuffelen, tot ahhh's en ohhh's. Maar … een basset is veel meer dan een leuke knuffel, veel meer dan een grote kindervriend, veel meer dan een Hush Puppy, veel meer dan een hond in een leuke verpakking. Een basset is namelijk een HOND met alle eigenschappen van die soort, aangevuld met een aantal rastypische eigenschappen.

Meutehond


Als u dus een basset aanschaft, dan schaft u gewoon een hond aan, en dan ook nog eens een hond van een ras dat een fikse gebruiksaanwijzing heeft. Wist u bijvoorbeeld dat de basset een meutehond is, hetgeen er in de praktijk op neerkomt dat bassets niet of nauwelijks alleen kunnen zijn omdat ze dan echt doodongelukkig zijn (de uitzonderingen natuurlijk daargelaten)?

Brakkensoort


Bassets behoren tot de brakkensoort, volgens de encyclopedie lopende honden die luid gevend (blaffend) het wildspoor moeten volgen. En dat brengt ons dan meteen bij de volgende misvatting: een basset hoef je niet veel uit te laten. Fout! Een basset moet wel degelijk uitgelaten worden, en het liefst veel en lang zodat hij zijn neus de kost kan geven en al die heerlijke geuren op kan snuiven waardoor zijn geest fit blijft. En als baas moet u dan meestal eindeloos geduld kunnen oefenen, omdat de meeste bassets graag uitgebreid notitie nemen van alle geuren die ze tegenkomen.

Jachthond


Een basset is een echte jachthond. We kennen maar al te goed de vertederende plaatjes van de basset met het kuikentje op zijn kop, met het babykonijntje dat zo lekker tegen hem aan ligt. Maar we kennen veel meer bassets die werkelijk alles zullen doen om het spoor van dat kleine konijntje te volgen om het uiteindelijk als jachtbuit lekker te verorberen! En wist u ook dat bassets een geweldige neus hebben, vele malen beter dan die van honden van andere rassen, en dat ze die neus zullen volgen als ze daartoe de gelegenheid krijgen? Voor u betekent dat in de praktijk heel vaak dat de hond niet los kan lopen omdat hij er anders vandoor gaat.

Consequente opvoeding


Had u zich al gerealiseerd dat bassets weliswaar korte poten hebben, maar dat zij – eenmaal volwassen – alles wat eetbaar (of oneetbaar) is van uw aanrecht kunnen pikken als ze op hun achterpoten gaan staan? Een kwestie van opvoeden horen wij u nu al zeggen. Ja, helemaal correct. En met bijna elk ander ras zult u met een consequente opvoeding waarschijnlijk ook snel en goed resultaat boeken … maar bij het overgrote deel van de bassets niet! Bassets zijn geen honden die je heel makkelijk kunt trainen, het zijn geen honden die goed luisteren, ze blijven niet keurig bij de baas als ze een lekker spoor in hun neus krijgen. Een basset moet uiteraard worden opgevoed, maar koester nooit de verwachting dat hij gaat gehoorzamen als bijv. een Duitse herder of een labrador. Een basset komt niet als een speer als de baas hem roept; hij was dat heus wel van plan hoor, maar al die overweldigende geuren die hij op zijn weg naar u oppikte … als ้chte brak moet je je dan toch even op de hoogte stellen van wat hier gaande is. Bedenk dit goed als u de longen uit uw lijf staat te schreeuwen omdat die rothond weer niet luistert!

Geduld


Iets waarover u, naast veel geduld, zeker moet beschikken als u besluit een basset aan te schaffen, is HUMOR! En dat woord opzettelijk in hoofdletters geschreven. De meeste bassets zijn vrolijk en enorm ondeugend. Als ze weer eens iets hebben uitgespookt wat eigenlijk niet was toegestaan of waar u nou net niet op zat te wachten, kijk dan naar die kop waardoor u in eerste instantie zo vertederd werd, en probeer de humor van het hele gebeuren in te zien. Een basset met een baas zonder humor is niet leuk, en dat ook uw basset u de nodige streken zal leveren en ongewenste capriolen zal gaan uithalen is een ding wat zeker is. Als u dan al van mening zou zijn dat u uw basset toch moet bestraffen, houd dan rekening met het – over het algemeen – zachtmoedige karakter van deze honden. Stemverheffing is meestal al voldoende, maar ga in ieder geval NOOIT slaan of schoppen! Dat verdient geen enkele hond van welk ras dan ook en het helpt ook helemaal niets, het enige wat u ermee zult bereiken is dat de hond bang van u wordt.

Wat u moet weten


Als u zich dus voor een herplaatsbasset aanmeldt, dient u zich te realiseren dat u een hond als hierboven omschreven in huis haalt, die dan ook nog eens een meer of minder gevulde rugzak meedraagt. Verlatingsangst is een onderdeel van de rugzak van elke herplaatser, en de mate van die verlatingsangst is volledig afhankelijk van de omstandigheden waaronder de hond heeft moeten leven.

Tot slot


Heeft u er goed over nagedacht, bent u bereid geduld te oefenen, beschikt u over voldoende humor om de clown in de hond te zien? Neem dan een basset en u haalt de leukste, liefste, meest goedmoedige hond en grootste kindervriend die je je kunt voorstellen in huis! Wij wensen u veel plezier met uw basset.

SBHN

Kerklaan 26

9422 ED Smilde

bassetherplaatsen@gmail.com

© 2009-2014 - Stichting Basset Herplaatsen Nederland / Grafisch ontwerper dennisderks / Algemene voorwaarden